miercuri, 22 august 2012

Miercurea fără cuvinte (1) - ABC-ul resuscitării

Astăzi, este prima apariție a acestui blog la MFC. Iar cum acest blog este unul cu postări din aria medicinei și a psihologiei, veți găsi aici poze/ilustrații despre cum să faceți anumite chestii: să dați primul ajutor, sau ce găsim în creierul nostru, în corpul nostru și toate cele ( asta pe aria mea); pe aria lui Akka probabil o să găsiți niște psycho :) , sau, mă rog, ceva ce are legătură cu psihologia :) . 
Pentru astăzi vă propun să învățăm împreună cum să resuscităm:

A - Eliberăm căile respiratorii: se desfac hainele prea strâmte, se îndepărtează proteza dentară, dinții rupți ( dacă acestea există). Pentru a fi evitată înghițirea limbii capul va fi menținut pe spate cu bărbia în sus. Cazuri particulare: Dacă victima varsă , va fi pusă pe partea dreaptă cu mâna stângă sub obrazul drept, piciorul drept întins cel stâng flexat. Dacă aceasta este gravidă va fi pusă pe partea stângă. 



B - Respirația artificială: Se verifică dacă victima respiră sau nu apropiind obrazul de nasul victimei și îndreptarea privirii spre pieptul acesteia spre observarea existenței sau inexistenței mișcărilor pieptului (figura de mai sus arată și acest lucru). În cazul inexistenței mișcărilor se menține cu o mână gura întredeschisă iar cu cealaltă se sprijină fruntea și se astupă nările. Se inspiră profund iar apoi buzele se vor lipi etanș de gura victimei insuflându-i acesteia aerul timp de 3 secunde. Se urmărește de asemenea toracele victimei dacă se ridică ( tehnica fiind eficientă), se așteaptă ca acesta să revină iar tehnica se repetă. Dacă victimei nu îi poate fi întredeschisă gura, aerul va fi insuflat pe nas.



C - Masajul cardiac extern: Mâinile vor fi puse una peste alta pe jumătatea inferioară a sternului aplicându-se o presiune prin apăsare ritmică( cam 100 pe minut), în timp ce victima este așezată pe spate pe o suprafață tare. Masajul cardiac se alternează cu respirația artificială: 30 de apăsări toracice urmate de 2 respirații artificiale, până la stabilirea semnelor vitale.
Pentru poze artistice vă invit pe la musafirii blogului lui Carmen și pe la Crash4Crantz !

7 comentarii:

  1. Sunt extrem de utile şi astfel de fotografii.
    Să ai o noapte liniştită cu somn odihnitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca v-a placut! Va mai astept pe aici cu alte chestii interesante!
      Multumesc de trecere si comentariu !

      Ștergere
  2. Utila postarea. Eu sunt de parere ca toti ar trebui sa cunoastem macar regulile simple de prim ajutor. O zi minunata va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca o considerati utila! Sper sa mai reveniti pe aici!
      Multumesc de trecere si comentariu !

      Ștergere
  3. Regulile astea nu ar trebui sa le uitam niciodata! Un adevarat abecedar, imi amintesc ca le-am parcurs si in liceu :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i.. ar trebui sa le avem mereu undeva in memorie...!
      Multumesc de trecere si comentariu!

      Ștergere

if you have something to say, say it.. if not, keep it to yourself; either one works for me